Robert Rooba kehittyi maalintekijäksi JYPissä: ”Olen aina panostanut maalintekoon”

18.2.2021
Robert Rooba kehittyi maalintekijäksi JYPissä: ”Olen aina panostanut maalintekoon”

Kuva: Jiri Halttunen

Robert Rooba rikkoi hiljattain sadan Liiga-pisteen rajan. Hänellä on mielessään vielä kova maalitavoite kauden lopulle.

Vaikka JYP on jyväskyläläisnäkökulmasta katsottuna väärässä päässä Liigan sarjataulukkoa, ei alakulo ole vallannut joukkueen hyökkääjä Robert Rooban mieltä. Virolainen on taitava kaivamaan positiivisuutta sieltä, mistä sitä kaivettavissa on.

– Kiva, että pelit pyörivät, vaikka tilanne on mikä on. Aikamoinen pelirupeama on edessä. Ennen ei ole ollut tällaista. Lähden ihan innoissani tähän, että pelaamme melkein joka toinen päivä pari kuukautta putkeen. Ihan mielenkiintoinen tilanne, hän sanoo.

JYP ei ole kirjauttanut täyttä pistepottia omaan sarakkeeseensa kohta neljään viikkoon. Tammikuun lopulla Ässistä otetun voiton jälkeen JYP on pelannut jo seitsemän peliä ilman kolmen pisteen voittoa.

– Tämä on ollut kaikin puolin todella vaikea kausi seuralle. Tällä koko maailmantilanteella on jokin syy siihen, miksi homma on ollut huonoa. Valmentajanvaihdokset sun muut vaikuttavat. Yksinkertaisesti emme ole löytäneet omaa peliämme. Vaikka olemme tehneet paljon hommia ja yrittäneet muuttaa asioita ja laittaa niitä kuntoon, eivät asiat ole natsanneet kohdilleen. Ei ole tullut ns. valmista kokonaisuutta missään vaiheessa. Onhan meillä ihan jumalattoman nuori joukkue, ja ehkä kokemuksen puute on syy, miksi asiat eivät ole natsanneet ja asioita, joita haluamme, ei ole näkynyt, Rooba analysoi.

Millaisista asioista kopissa ja arjen tekemisessä etsitään positiiviset asiat tässä tilanteessa?

– Itse olen ainakin päivä kerrallaan- ja elä hetkessä -tyyppi. Vaikka tilanne on, mikä on, meillä on joukkueessa tosi hyvä meininki. Kasassa on paljon hyviä jätkiä, joiden kanssa on kivaa tehdä hommia. Totta kai kaikki odottavat, että tulisi palkinto, voittoja ja pisteitä. Vaikka niitä ei ole tullut, meillä on hyvää energiaa. Olemme jaksaneet kannustaa ja tehdä hommia hyvin. Kaikki ymmärtävät sen, että meillä on niin monta pelaajaa, jotka ovat uransa alussa, että käytämme jokaisen päivän siihen, että jokainen pelaaja kehittyisi mahdollisimman paljon ja kehitystä tulisi niin paljon, että jonain päivänä olisimme eri pisteessä tämän joukkueen kanssa.

Rooba on 12 maalillaan JYPin paras maalintekijä. Oma yhden kauden maaliennätys (17 maalia) on peräisin toissa kaudelta.

– Maaleja ja pisteitä on tullut, ja kultakypäräkin oli hetken päässä, mikä oli ensimmäinen kokemus siitä itselle. Rooli on kasvanut koko ajan kauden myötä. Ainahan voi parantaa, mutta toistaiseksi pelissä on ollut paljon hyvää ja sitä, mitä lähdin tavoittelemaan tältä kaudelta: että tulisi kehitystä, pystyisin ottamaan seuraavan askeleen ja kantamaan isompaa roolia. Se on aina kivaa. Näen vielä asioita, joita pystyn tekemään paremmin. Mielestäni olen mennyt hyvään suuntaan ja tästä on hyvä jatkaa, hän sanoo.

Isokokoinen voimahyökkääjä on tehnyt kaksinumeroiset maaliluvut tilastoihin nyt neljällä peräkkäisellä kaudella. Hän on pyrkinyt tietoisesti kehittämään itseään maalintekijänä.

– Kun tulin Espoosta Kokkolan kautta Jyväskylään, minulla ei ollut identiteettiä pelaajana. Mikä on se juttu? Silloin oli selvä tavoite, että se pitäisi löytää, ja pystyisin rakentamaan kaiken muun pelaamisen sen ympärille. Maalinteko on ollut pikkupojasta lähtien minulle iso juttu, josta olen tykännyt ja johon olen aina panostanut. Jotenkin siitä tuli luontevasti se juttu. Siihen on laitettu ns. useita tunteja sisään, että se kehittyisi ja siinä olisi niitä aseita ja erilaisia variaatioita käytössä. Se on hieno asia, että olen onnistunut. Niin kuin sanoit, nyt neljättä kautta putkeen kaksinumeroiset maalimäärät. Itselläni on ollut selvä tavoite siihen, mikä se maalimäärä voisi kauden lopussa olla. En ole vielä päässyt siihen edellisinä kausina, ja tänä vuonna sitä taas tavoitellaan. On hyvä, että on jokin pääjuttu, mihin tavallaan tarttuu ja kiinnittää päähuomion ja rakentaa sen ympärille muuta peliä, että kokonaisvaltainen peli olisi kunnossa ja sillä tasolla, jolla sen pitää olla, hän sanoo, eikä paljasta, mikä tuo maalitavoite on.

– Se näkyy kauden lopussa, sen voi luvata! On kiva huudella silloin, kun numerot ovat taulussa, Rooba naurahtaa.

Viime viikonloppuna tehdyt kaksi maalia nostivat Rooban koko uran maalimäärän 60:neen, ja samalla hän sai täyteen 100 tehopistettä runkosarjassa. Rajapyykki oli Rooballe kova juttu.

– Soittelin pelin jälkeen vanhempien kanssa ja sanoin mutsille ja faijalle, että tuntui tosi jännältä. Vaikka olen aina yrittänyt unelmoida isosti ja ollut kovat tavoitteet, niin oli tosi vaikea nähdä vielä silloinkin, kun pelasin ensimmäisiä Liiga-pelejä Espoossa, että koittaisi se päivä, että minulla on 100 pistettä Liigassa. Se tuntui tosi hienolle, ja olen nöyrästi kiitollinen heille, jotka ovat olleet matkalla mukana, antaneet mahdollisuuksia ja auttaneet minua. Samoin kaikille pelaajille, joiden kanssa olen päässyt pelaamaan, hän kiittelee.

– Tämä on ollut unelman elämistä minulle ja iso juttu virolaiselle jääkiekkoilijalle, että olen päässyt pelaamaan tällä tasolla ja onnistunut pisteiden teossa siinä määrin. Hieno homma, mutta myös samalla syödessä nälkä kasvaa ja tavoitteena on jatkaa vielä parempaa tahtia ja pystyä vielä parempaan tulevaisuudessa.

Rooba on pisteillään Liigan historian tehokkain virolainen. Seuraava etappi on TPS:ssa kausina 1996-98 edustaneen Toivo Suursoo yhden kauden maalimäärän rikkominen. Tällä hetkellä yhden kauden "Viron ennätys" on jaettuna molempien nimissä, mainittu 17 maalia.

– Toivo on ollut minulle pikkupoikana esikuva, ja on hienoa tavoitella hänen lukemiaan. Se on iso juttu. Toivon maalimäärä on ollut itselleni salainen tavoite. Pikkupoikana tuli fanitettua Toivoa ja hänen uransa loppupuolella ja oman urani alussa pääsimme pelaamaan yhden MM-kisaturnauksen yhdessä. Se oli hieno juttu. On ollut hienoa, että olen pystynyt tekemään pisteitä enemmän kuin Toivo, joka oli kovan tason pelimies, Rooba tunnelmoi.

JYPillä on ohjelmassa seuraavaksi kolme kotiottelua. Torstaina Hippoksella vierailee Pelicans ja lauantaina HIFK. Ensi viikko alkaa tiistaisella TPS-ottelulla.

– Koen, että meillä on hetki, jolloin pitää mennä päivä kerrallaan ja yrittää joka pelissä kehittää omaa tekemistä. Meillä on niin paljon pelejä jäljellä, että niissä on mahdollisuudet ihan mihin vain. Haetaan lähinnä sitä, että mentäisiin joka päivä eteenpäin niin yksilöinä kuin joukkueena. Sitten parin kuukauden päästä näemme, missä olemme. Olemmeko menneet eteenpäin ja päästy tästä pisteestä johonkin. Se on se kaava, jolla pitäisi edetä täällä. Ei pitäisi turhaan miettiä niitä asioita, että miten muut pelaavat. Keskitytään täysillä siihen omaan tekemiseen: henkilökohtaiseen ja joukkueen tekemiseen ja väännetään tästä kaikki irti, mitä pystymme, Rooba sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha