Lasse Oksanen -palkinnon voittanut Robin Press: ”Voimme voittaa kaikki joukkueet”

15.4.2021
Lasse Oksanen -palkinnon voittanut Robin Press: ”Voimme voittaa kaikki joukkueet”

Kuva: Tomi Natri

Lukon puolustajasta tuli kolmas runkosarjan parhaana pelaajana palkittu puolustaja.

Robin Pressin kevättunnelmat ovat rennon odottavaiset. Ruotsalaispuolustaja juttelee runkosarjan jälkeen hyväntuulisesti.

– Asiat ovat aika mallillaan. Runkosarja on saatu pelattua ja tulos oli hyvä. Parhaat pelit ovat vielä jäljellä, joten kaikki on hyvin, hän sanoo.

Pressin toinen kausi Liigassa toi jääkiekkotoimittajien äänestyksessä runkosarjan parhaalle pelaajalle jaettavan Lasse Oksanen -palkinnon.

– Tämä on iso asia. Liigassa on paljon hyviä pelaajia, ja olin yllättynyt saadessani tämän palkinnon. Tietysti olen imarreltu ja ylpeä. Tästä tulee hyviä fiiliksiä. Olen pelannut hyvässä joukkueessa, mikä on auttanut. Totta kai tämä on suuri kunnia.

Press perustelee yllättymisensä itsensä arvioimisen hankaluudella.

– Tässä Liigassa on paljon hyviä pelaajia. On aina hankalaa katsoa ikään kuin ulkopuolelta ja arvioida ja verrata itseään muihin. Meillä on hyviä pelaajia, niin kuin muillakin joka ilta, kun pelaamme, hän sanoo.

Press sijoittui runkosarjan pistepörssin viidenneksi tehoin 17+31. Miehen tehotilasto näyttää Liigan viidenneksi kovinta lukemaa +22. Hänen ottelukohtainen peliaikansa oli kaikista pelaajista neljänneksi suurin, mutta hänen edellään olivat vain seitsemän ottelun Tarmo Reunanen ja 19 ottelua pelannut Andreas Borgman.

– Pelit ovat menneet vähän ylä- ja alamäkeä, hieman niin kuin joukkueellakin. Yleisesti ottaen on mennyt aika hyvin. Toivottavasti pystyn pelaamaan playoffseissa vielä hieman paremmin ja toivottavasti joukkuekin, Press sanoo.

Press on vasta kolmas runkosarjan parhaaksi pelaajaksi valittu puolustaja. Puolustajalta tähän palkintoon vaadittaneen monipuolisempia koko kauden kestäviä hyviä suorituksia kuin hyökkääjältä.

– Totta kai pitää olla hyökkäyksessä hyvä ja tehdä pisteitä. Puolustajana pelaa yleensä enemmän, ja sen mukana tulee paljon vastuuta. Valmentaja ja joukkue luottaa sinuun ja laittaa jäälle, kun pystyt voittamaan pelejä joukkueelle. Se on hieman aliarvostettu asia, kun parhaita pelaajia palkitaan. Yleensä ne ovat niitä, joka tekevät paljon pisteitä. On myös paljon pelaajia, jotka ovat todella tärkeitä, eivätkä he saa niin paljon huomiota kuin he ansaitsisivat. Puolustajalle tämä on iso juttu, kun ei auta vain hyökkäyksessä vaan myös puolustuksessa. Se on iso osa peliä, Press sanoo.

Press on hyvin voimallisesti kiekollinen puolustaja. Hänen syöttömääränsä ja -matkansa, syöttöetenemänsä ja kiekonhallinta-aikansa ovat Lukon suurimmat ja koko Liigan mittakaavassakin terävintä kärkeä.

Lukon kiekollinen pelitapa sopii miehelle erinomaisesti.

– Ehdottomasti! 100-prosenttisesti! Haluamme pelata hyökkäävää peliä ja pitää kiekkoa ja määrätä pelin kulkua. Se sopii minulle, koska haluan itsekin pelata niin. Vahvuuteni ovat kiekollisessa pelissä. Jos meillä on kiekko, pelataan silloin minun vahvuuksillani. Se on auttanut minua paljon, hän kertoo.

Runkosarjan voitto oli Lukolle välitavoite, joskin merkityksellinen sellainen.

– Se oli ensimmäinen kerta Lukolle ja iso asia. Pelaamme aina voitosta, joten tämä on iso juttu. Saimme murrettua – ei nyt ehkä kirousta, mutta tiedät, mitä tarkoitan. Ensimmäinen voitto oli Lukolle iso juttu. Se ei ollut tavoitteemme, vaan tavoitteemme ovat vielä tulossa keväämmällä, mutta iso juttu se oli ja kaikki ymmärtävät sen. Se oli hyvä saavutus.

Vahvat esitykset ja runkosarjan voitto nostavat Lukon monissa ennakoissa suurimmaksi mestarisuosikiksi.

– Olen nähnyt monta kertaa, kun ykkössuosikit eivät voita. Se ei merkitse paljoa. Tähän aikaan vuodesta pelataan eri pelejä! Se, mitä on tapahtunut, määrää sen, ketä vastaan pelataan, mutta eipä juuri muuta. Joka tapauksessa pitää voittaa kolme ottelua joka kierroksella. Kaikki pelaavat parasta peliään juuri nyt. Kausi on ollut hyvä, ja itseluottamus on toivottavasti hyvä. Lähdemme muutaman voiton kanssa näihin peleihin, mutta playoffsit ovat ihan toinen juttu. Jokainen voi voittaa tähän aikaan vuodesta, olivat he suosikkeja tai eivät. Pitää olla valmiina, Press sanoo.

Press on kuitenkin sitä mieltä, että mestaruus on otettavissa.

– Meillä on hyvä joukkue ja olemme näyttäneet tällä kaudella, että voimme voittaa kaikki joukkueet. Jos pystymme pelaamaan mahdollisimman lähellä 100-prosenttista tasoamme, meillä on ainakin mahdollisuudet voittaa jokainen peli. Muuta ei playoffseissa tarvita. Pitää vain löytää keinot hoitaa homma, hän sanoo.

***
Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha