Finaalit 2021: Lukko ja TPS neljännen kerran vastakkain playoffseissa

6.5.2021
Finaalit 2021: Lukko ja TPS neljännen kerran vastakkain playoffseissa

Kuva: Teemu Saarinen

Perjantaina käynnistyvässä Liigan finaalisarjassa pelaavat Lukko ja TPS ovat kohdanneet playoffseissa kolmena keväänä aikaisemmin. Kumpi saa tukea aikaisempien kausien menestyksestä?

Kaudella 1994-95 Lukko pelasi erinomaisen runkosarjan ja sijoittui sarjataulukossa toiseksi. Neljännesfinaaleissa kaatui Kiekko-Espoo 3-1 ja semifinaaleissa vastaan tuli vastaan edellisen kevään hopeajoukkue TPS.

Ottelusarjassa kotiedusta ei ollut apua: ensin voitti TPS Raumalla, sitten Lukko Turussa. TPS teki toisen ryöstöretken Raumalle ja piti neljännessä pelissä kotietunsa ja vei finaalipaikan – lopulta myös Suomen mestaruuden. TPS-paidassa esiintyi nykyinen TPS-valmentaja Kimmo Rintanen, Lukossa puolestaan raumalaisten nykyinen urheilujohtaja Kalle Sahlstedt.

Vuotta myöhemmin runkosarjan kakkonen TPS pudotti neljännesfinaaleissa Ässät suoraan kolmessa pelissä, ja Lukko teki saman HIFK:lle. Lukon revanssi edelliseltä keväältä TPS:ää vastaan käynnistyi semifinaaleissa mainiosti avauspelin 3–2-vierasvoitolla.

Sen jälkeen TPS otti kuitenkin ottelusarjan hallinnan ja vei kolme peräkkäistä voittoa Rintasen, Lasse Pirjetän ja Tuomas Grönmanin hääriessä joukkueensa tehomiehinä. Lukon paidassa pelasi muun muassa Liigan nykyinen toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

14 vuotta myöhemmin runkosarjan kolmonen Lukko sai neljännesfinaaleissa vastaansa kuudenneksi sijoittuneen TPS:n. Ennakkosuosikin viitta oli Lukolla, mutta TPS nousi kevään joukkueeksi. Lukko taipui TPS:lle suoraan neljässä ottelussa. TPS:n menestys kantoi jatkossakin, ja joukkue nousi Suomen mestariksi runkosarjan alhaisimmalta sijalta kautta aikojen.

Huippuvireinen TPS-hyökkääjä Ilari Filppula takoi neljässä neljännesfinaaliottelussa pisteet 1+6. TPS:n takalinjojen hahmoksi nousi amerikkalaispuolustaja Lee Sweatt, joka kokosi Lukkoa vastaan pisteet 2+2. Lukon paidassa esiintyi puolestaan nykyinen TPS-sentteri Juhani Jasu.

Lukko–TPS Liigan playoffs-peleissä

1995 – semifinaalit Lukko–TPS 1-3 (4-6, 4-3, 4-6, 3-4)
1996 – semifinaalit TPS–Lukko 3-1 (2-3, 3-1, 4-2, 4-2)
2010 – neljännesfinaalit Lukko–TPS 0-4 (2-4, 0-5, 0-1, 2-4)


---
Julkaisija: Antti Seppänen