Pentti Isotalo 1927–2021 – Pelaaja, tuomari ja erotuomarikouluttaja on poissa

9.7.2021
Pentti Isotalo 1927–2021 – Pelaaja, tuomari ja erotuomarikouluttaja on poissa

Jääkiekkoleijona numero 8, seitsemän Suomen mestaruutta voittanut ja pelaajauransa jälkeen ansioituneen erotuomariuran tehnyt Pentti Isotalo on kuollut. Isotalo oli kuollessaan 94-vuotias.

Pentti Isotalo tunnettiin pelaajaurallaan Ilveksen ja Leijonien varmaotteisena puolustajana, joka palveli suomalaista ja kansainvälistä jääkiekkoilua kuuden vuosikymmenen ajan. Pitkä jääkiekkotoimijan ura alkoi mestaruussarjadebyytillä vuonna 1942. Vielä 60 vuotta myöhemmin hän toimi aktiivisesti Jääkiekkoliiton ja Liigan erotuomarikouluttajana.

Isotalo suoritti jo pelaajauransa aikana erotuomarikurssin. Pelaajavuosiensa jälkeen hän siirtyi suoraan SM-sarjaan erotuomariksi ja vihelsi pääsarjatasolla aina kevääseen 1973 saakka. Hän toimi tuomarina kaikkiaan kuusissa MM-kisoissa ja Innsbruckin vuoden 1964 talviolympialaisissa.

Pentti Isotalo palkittiin vuonna 1950 Lynces Academicin patsaalla SM-sarjan parhaana puolustajana. Parhaan erotuomarin tittelin hän sai kaikkiaan neljästi. Liigan parhaalle linjatuomarille jaettava palkinto on nimetty Pentti Isotalon mukaan.


Pentti Isotalo (vas.), Juri Gagarin ja Guido Adamec Moskovassa vuonna 1963. (Kuva: Pentti Isotalon arkisto)

Opettajana työskennellyt Isotalo oli erotuomarivuosiensa jälkeen mukana erotuomarien kouluttajana ja erotuomaritoiminnan kehittäjänä lähes 30 vuoden ajan. Suomen Jääkiekkoliiton erotuomarikouluttajana, tuomareiden liitto- ja piirivalmentajana, Liigan erotuomarikouluttajana ja erotuomariryhmän jäsenenä Pentti Isotalo toimi 1975–2002. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton erotuomarikomiteassa hän oli mukana vuosina 1972–74.


---
Julkaisija: Antti Seppänen